5 vinkkiä sähkön säästämiseen arjessa

Tutustu energiatehokkaisiin kodinkoneisiin

Vaihto energiatehokkaisiin kodinkoneisiin on yksi parhaista tavoista pienentää kotitalouden energialaskua. Nämä laitteet, kuten jääkaapit, pesukoneet ja ilmastointilaitteet, on suunniteltu käyttämään mahdollisimman vähän energiaa samalla kun ne ylläpitävät niiden suorituskykyä. Energiapihi kodinkone ei ole ainoastaan ympäristöystävällinen valinta, mutta se myös auttaa sinua säästämään rahaa pitkällä aikavälillä.

Energiapihien kodinkoneiden teknologia on kehittynyt merkittävästi viime vuosien aikana. Monille laitteille, kuten uuneille ja pesukoneille, on nyt saatavilla älykkäitä malleja, jotka optimoivat energiankulutusta ja vähentävät jätettä. Huippuluokan kodinkoneista löytyy usein energiansäästöohjelmia ja muita älykkäitä toimintoja, jotka varmistavat, että laite käyttää vain sen verran energiaa kuin on tarpeen tehtävän suorittamiseksi.
Seuraavassa on joitakin suosittuja energiatehokkaita kodinkoneita:

• Jääkaapit: Nykyaikaiset jääkaapit ovat paljon energiatehokkaampia kuin vanhemmat mallit. Ne käyttävät vähemmän energiaa samalla kun ne pitävät ruoan tuoreena pidempään.

• Pesukoneet: Energiapihit pesukoneet käyttävät vähemmän vettä ja sähköä, mikä pienentää sekä vesilaskua että sähkölaskua.

• Ilmastointilaitteet: Energiatehokkaat ilmastointilaitteet voivat jäähdyttää huoneen nopeasti kuluttaen samalla mahdollisimman vähän energiaa.

• Uunit: Älykkäät uunit optimoivat lämpötilaa ja kypsennysaikaa sen mukaan, mitä ruokia valmistetaan. Tämän seurauksena ne kuluttavat vähemmän energiaa ja tuottavat parempia tuloksia.

Energiatehokkuus ei ole ainoa etu näissä laitteissa. Monilla niistä on myös muita älykkyyttä lisääviä ominaisuuksia, kuten:

• Ajastimet: Voit asettaa laitteiden toimimaan tiettyyn aikaan päivällisestään saada niitä toimimaan silloin kun sinulle sopii parhaiten.

• Sensoriteknologia: Jotkin kodinkoneet pystyvät tunnistamaan, milloin ne ovat täynnä tai tyhjiä, ja säätämään niiden toimintaa sen mukaan.

• Älykkäät ohjelmat: Monet laitteet voivat mukauttaa toimintaansa sen perusteella, miten paljon energiaa on käytettävissä tai kuinka paljon jätettä tuotetaan.

Investointi energiatehokkaisiin kodinkoneisiin voi tuntua kalliilta aluksi, mutta pitkällä aikavälillä se säästää rahaa. Lisäksi se auttaa suojelemaan ympäristöämme vähentämällä kotitalouksien hiilidioksidipäästöjä.

Valitse oikea valaistus kotiisi

Valaistuksen valinta kotiisi voi tuntua yllättävän hankalalta tehtävältä. Jokainen huone tarvitsee erityyppistä valaistusta, ja siinä pitää ottaa huomioon niin huoneen käyttötarkoitus kuin sisustuskin. Raikkaan päivänvalon tyyppinen valaistus antaa energisen fiiliksen työ- ja keittiötiloissa, kun taas makuuhuoneessa voimme suosia rauhoittavaa, lempeää valoa.

Älä unohda myös valaisimien energiatehokkuutta. LED-valaisimet ovat pitkän aikavälin kannalta taloudellisempia, vaikka niiden hinta voi olla hieman korkeampi. Energiatehokkaat lamput eivät ainoastaan säästä energiaa ja rahaa, vaan ne myös tuottavat vähemmän lämpöä. Näin ollen oikea valaistus kotiisi on yhdistelmä toimivuutta, mukavuutta ja ympäristöystävällisyyttä!

Kuinka vähentää lämmityksen energiankulutusta

Lisäeristys voi olla mahtava tapa vähentää kotisi lämmityksen energiankulutusta. Tämä voi tarkoittaa uusien ikkunoiden asentamista tai nykyisten seinien, lattian ja katon lisäeristämistä. Eristäminen on kuitenkin vain yksi osa yhtälöä. On myös tärkeää pitää huolta lämmitysjärjestelmästäsi, ts. huolehtia sen säännöllisestä huollosta ja tarvittaessa päivittää se tehokkaampaan malliin.

Talosi lämmitys voi olla suurin energiankuluttaja, joten pienilläkin muutoksilla on suuri merkitys. Jotkut suosituista tavoista vähentää lämmityksen energiaa ovat älykkäiden termostaattien käyttö, joka osaa säätää lämmityksen automaattisesti tarpeen mukaan, ja oikean kokoinen lämmitysjärjestelmän valinta, joka ei ole ylimitoitettu tarpeisiisi nähden. Muiden tekijöiden, kuten kotisi kohteen ja sijainnin, pitäisi myös vaikuttaa valitsemasi lämmitysratkaisun energiatehokkuuteen.

Hyödyntämällä luonnonvaloa

Luonnonvalon käyttö voi olla yllättävän tehokas tapa sekä vähentää energiankulutusta että luoda kotoisa ja miellyttävä ilmapiiri kotona. Ei ole mikään salaisuus, että kun aurinko loistaa, meidän ei tarvitse turvautua keinovaloon. Riittää, kun avaamme kaihtimet tai verhot ja annamme auringonvalon tulvia sisään.Olisi hulluutta olla käyttämättä tätä ilmaista ja uusiutuvaa energianlähdettä!

Luonnonvaloa kannattaa hyödyntää varsinkin kylminä talvikuukausina, jolloin auringonvalo ei ainoastaan valaise, vaan myös lämmittää asuntoa. Voit lisätä luonnonvalon määrää kotona sijoittamalla peilit strategisesti huoneesi kalusteiden ja ikkunoiden lähelle. Peilit heijastavat valoa ja lisäävät sen määrää sisätiloissa, tehden asunnostasi valoisamman ja energiatehokkaamman. Älä unohda, että tummat värit imevät valoa, kun taas vaaleat sävyt heijastavat sitä. Voit käyttää tätä tietoa hyödyksi sisustuksessa ja auttaa tekemään kodistasi valoisamman ja viihtyisämmän.

Säästä sähköä keittiössä

Keittiön sähkönkulutus voi olla melkoinen, mutta hyvä uutinen on, että voimme helposti vähentää sen määrää. Kotiäidit ja -isät ympäri maailmaa tietävät, että ruoanlaitossa kuluu paljon virtaa. Onneksi on monia tapoja säästää sähköä keittiössä.

Aloitetaan tarkistamalla jääkaapin lämpötila. Tiedätkö, että asettamalla jääkaapin lämpötila 3–5 asteeseen voit säästää noin 8% energiaa verrattuna 7 asteen lämpötilaan? Muista myös, että uunin liiallinen tai tarpeeton käyttö voi kuluttaa suuren määrän energiaa. Tehokkaampi tapa kypsentää ruokaa on käyttää mikroaaltouunia tai höyrykattilaa.

Veden lämmittämisen energiatehokkuus

Aloittakaamme tarkastelemalla veden lämmittämisen energiaa. Useimmat meistä haluavat nauttia lämpimästä suihkusta tai kuumasta kylvystä, mutta emme aina mieti, kuinka paljon energiaa se vaatii. Lämpimän veden käyttöä ei tarvitse lopettaa, mutta energiatehokkaampia ratkaisuja voi pohtia. Esimerkiksi aurinkolämmittimien tai lämpöpumppujen käyttö voi säästää merkittävästi energiaa ja pienentää sähkölaskua.

Energiatehokkaat lämminvesivaraajat käyttävät innovatiivista tekniikkaa minimoidakseen veden lämmitykseen tarvittavan energian. Ne käyttävät esimerkiksi eristettyjä säiliöitä tai lämpöpumpputekniikkaa pitkän aikavälin säästöjen saavuttamiseksi. Sen lisäksi, että nämä laitteet vähentävät energiankulutusta, ne myös vähentävät kasvihuonekaasupäästöjä, mikä edistää ilmastonmuutoksen torjuntaa. Tehokas veden lämmitys ei siis tarkoita vain sähkölaskun pienentämistä, vaan se on myös panoksesi planeetan hyvinvoinnin eteen.

Sähköä säästävät viihdelaitteet

Viihde-elektroniikka tulee ensimmäiseksi mieleen, kun ajatellaan kodin sähkönkulutusta. Tiesitkö, että valitsemalla energiatehokkaat laitteet voit vähentää kodin energiankulutusta merkittävästi? Näitä ovat esimerkiksi LED-televisiot, jotka kuluttavat jopa 40% vähemmän energiaa kuin perinteiset LCD-televisiot. Muista myös, että laitteiden jatkuva valmiustila voi kerryttää huomaamatta ylimääräistä energiankulutusta.

Viihde-elektroniikan energiatehokkuutta voi parantaa myös käyttötottumuksia muuttamalla. Esimerkiksi tietokoneen tai konsolin sammuttaminen kokonaan käytön jälkeen säästää huomattavasti energiaa pelkän lepotilan sijaan. Myös älylaitteiden, kuten älypuhelinten ja tablettien energiansäästötoiminnot kannattaa hyödyntää. Niin ikään useat älytelevisiot tarjoavat energiansäästöasetuksia, jotka auttavat hallitsemaan laitteen energiankulutusta.

Hyödyntämällä uusiutuvaa energiaa

Aurinkoenergia ja tuulivoima ovat tuttuja uusiutuvan energian lähteitä jo monelle meistä. Aurinkopaneelit asennettuna kotimme katolle tai vaikkapa takapihan tuuliturbiini voivat tuottaa suuren osan kotitalouden sähköstä. Ympäristöystävällinen energia on puhdasta ja loputonta, energiaa auringosta ja tuulesta saadaan niin kauan kuin maapallo pyörii akselinsa ympäri.

On tärkeää tiedostaa, että myös vesivoima, bioenergia ja geoterminen energia ovat merkittäviä uusiutuvan energian lähteitä. Esimerkiksi pienen vesivoimalan perustaminen lähellä sijaitsevaan virtaavaan jokeen voi olla realistinen vaihtoehto monelle. Bioenergia perustuu uusiutuviin eloperäisiin polttoaineisiin, kuten puuhun ja maatalouden jätteisiin, joten sen hyödyntämiseen on olemassa monia mahdollisuuksia. Geoterminen energia puolestaan hyödyntää maan sisäistä lämpöä lämmitykseen ja jäähdytykseen. Uusiutuvan energian hyödyntäminen paitsi säästää luontoa, myös pienentää energialaskua.

Piditko artikkelista? Jaa ystävälle!

Jaa Facebookissa
Jaa Twitterissä
Jaa Linkedinissä
Jaa Whatsapissa